Siedziba Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego znajduje się w Opolu. Stowarzyszenie powstało w tym samym roku, w którym tradycyjny przysmak, kołocz śląski został zgłoszony do Unii Europejskiej, jako produkt regionalny. Pozytywne rozpatrzenie wniosku nastąpiło w 2011 r. Od tego czasu kołocz śląski jest chroniony prawem UE. Producenci należący do Konsorcjum Kołocza Śląskiego są zobowiązani przygotowywać ciasto według jednolitego przepisu i z dostępnych, lokalnych surowców najwyższej jakości, co pozwala uzyskać wyśmienity wypiek.
Kołocz śląski przygotowuje się z serem, posypką, jabłkami lub makiem. Są to produkty łatwo dostępne w Polsce, szczególnie na Śląsku, gdzie od lat mieszkańcy podtrzymują tradycję własnej uprawy roślin i hodowli zwierząt. W skład Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego wchodzą właściciele piekarni i cukierni pochodzący z województwa opolskiego i śląskiego. W ich asortymencie znajdują się produkty uzyskiwane od lokalnych dostawców, a ciasta z ich produkcji znakomicie odzwierciedlają smak staropolskiego kołocza.
Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj.: opolskie | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360 | nr tel.: +48 500 367 730 | kolocz.info | kontaktkolocz.info
gps 50.661237,17.920699
Poniedziałek | 08:00-16:00 |
Wtorek | 08:00-16:00 |
Środa | 08:00-16:00 |
Czwartek | 08:00-16:00 |
Piątek | 08:00-16:00 |
Sobota | Zamknięte |
Niedziela | Zamknięte |